Er dine systemer født til skyen?

Alle siger de gør det. De færreste har måske i virkeligheden brug for at gøre det. Der er gået mode i, at flytte sine systemer og applikationer til skyen. Men hvor mange har tænkt over, om deres forretning er bæredygtig i skyen?

"Vores forretning er 100% cloud-baseret". "Sådan skaber du en cloud-strategí, der giver merværdi". "Arbejd mere moderne og effektivt med cloud". En hurtig søgning på Google afslører, at der er gået mode i, at flytte til skyen - det skulle efter sigende både booste din forretningsmodel og sende et budskab om, at din virksomhed er forstår sig på de nyeste teknologier. Det er også alt sammen meget godt; mange virksomheder kan opleve store fordele ved at rykke hele eller - i særdeleshed - dele af deres IT-systemer i skyen. Men for rigtig mange små- og mellemstore virksomheder er der er vigtigt skridt, som ofte bliver overset: en vurdering af, om deres systemer overhovedet er født til skyen.

Forringet brugeroplevelse i skyen

Det kan ikke nævnes nok - cloud er en fantastisk teknologi, som åbner mange nye døre i forhold til optimering af forretning uanset branche og størrelse. Vi har selv et stigende antal kunder, som skal rådgives i cloudbaseret IT. Men der érbare konsekvenser, som man ikke nødvendigvis er opmærksom på, og et af de største punkter er, at man i sin iver for at flytte, ikke tager højde for brugeroplevelsen.

Et eksempel kunne være det cloud-baserede system til økonomistyring, e-conomic, som mange allerede benytter sig af. Lad os forestille os, at alle - eller næsten alle - anvendte e-conomics som tjeneste. Det ville betyde, at din virksomhed skulle dele server med et ukendt antal andre. På sin vis kan det være godt - det giver nemlig din virksomhed mere luft både fysisk og mentalt - men det betyder også bare, at eventuelle beslutninger er ude af dine hænder. Hvis e-conomic vælger at lave om på menu-strukturen fra dag til anden, så gør de det. Hvis e-conomic vælger at ændre hele bruger-interfacen, så gør de det. Hvis e-conomic vælger at tage et så stort antal klienter på samme server, så det forringer hastigheden for den enkelte - så gør de det. Kort sagt: beslutningstagen i dine kritiske IT-systemer er pludselig ikke op til dig. Havde du derimod valgt en dedikeret server, som var helt din egen, så var du herre over din egen lukkede skal og alle de beslutninger, der kan være kritiske for din forretning.

Husk at overveje dine applikationer

Når du står overfor at skulle træffe en beslutning i forhold til et eventuelt flyt til skyen, så skal fokus ligge på dine applikationer og om de applikationer, som du vælger at flytte til skyen, fortsat tilføjer nok værdi til din forretning i forhold til, at det er flytningen værd. Ligesom du - hvis det ikke er flytningen værd - skal overveje, hvilke applikationer, som skal benyttes i stedet for. Et eksempel kan være Microsofts Dynamic NAV, som i traditionel forstand er beregnet til at eksistere på almindelige servere, hvilket vil sige, at dette ikke bare kan rykkes i skyen eller et andet sted hen, uden at det vil være på bekostning af vigtige funktioner. Omvendt kan Office 365 NAV ikke køre på traditionelle servere, da det er en applikation, som er født til at være i skyen. Der er en forskel i brugeroplevelsen ved begge systemer, som man også skal overveje.

Det handler om at finde noget midt imellem

De fleste virksomheders kritiske systemer er ikke født til skyen. Det kan være noget af en påstand, men faktum er bare, at rigtig mange små- og mellemstore virksomheder, der har eksisteret i mere end 5 år, har et IT-mæssigt fundament, der ikke er egnet til at blive flyttet helt i skyen - i hvert fald ikke uden, der sker et væsentligt fald i brugeroplevelsen hos de medarbejdere, der skal navigere i dine systemer til dagligt. I virkeligheden handler det snarere for disse virksomheder om, at have en grundlæggende strategi, hvis formål er at opnå den bedst mulige digitale understøttelse af den forretning, man nu engang driver - og ikke nødvendigvis basere sin IT-strategi på, at alt skal flyttes i cloud.

Vi er store fortalere for at finde en gylden mellemvej - og det er også den præmis vi arbejder ud fra, når vi finder de rigtige løsninger til vores kunder. Af os kræver det, at vi forstår begge tilgange og kan forstå at koble dem i den optimale IT-løsning. Det betyder, at vi er specialister i at kigge fremad - uden at glemme vigtige parametre som sikker og stabil IT-drift med plads til, at den enkelte virksomhed kan skalere efter behov. Det kræver også, at vi har dyb indsigt i implementeringsprocesser, så vi kan vejlede de af vores kunder, som ønsker at flytte dele af deres IT i skyen, på den bedst mulige måde.

 

Hvis du går og overvejer, om din forretning er bæredygtig i skyen, eller hvis du ønsker konkret vejledning i, hvordan - og hvor meget - du skal flytte, så kan du booke en konsultation med vores eksperter ved at skrive til os på salg@multihouse.dk. Vi kender begge verdener og kombinerer dit ønske om at skabe en fremadstormende cloud-baseret forretning med sund fornuft.

 

Forfatter: Rolf Ljungberg, COO, ECIT Multihouse